Historisk sommar

May 23, 2017

Snart är sommaren här och med den tid för läsning. Men frågan är vad förlagen kan erbjuda historienörden. Blir det ännu en sommar av bildningstorka?

Historisk sommar

Sommaren är böckernas årstid. Under semestern har folk mer tid till att bland annat läsa. Det vet de flesta bokförlag som passar på och ger ut titlar som är perfekta att njuta av när solen skiner eller åskan dundrar och regnet slår på taken. Den typiska sommargenren är förstås deckare. Men hur ser utgivningsläget ut för de som inte vill läsa a nice murder eller smutta på lite cosy crime utan vill bilda sig? Vad erbjuder förlagen den historieintresserade?

Historietorka bland Norstedts och Bonniers

Historienörden får tyvärr förbereda sig på både vattenbrist och historietorka i år för prognosen ser dyster ut. De två största förlagen Norstedts och Albert Bonniers erbjuder inte många nya historiska titlar och stärker således den nedåtgående trenden för historisk facklitteratur som vi sett de senaste åren.

Norstedts har bara en ny historisk bok, Björn Hägers Uppdrag Bildt: En svensk historia, och den utkommer inte förrän i augusti. De erbjuder däremot böcker om matsvampar, vilda växter och kockböcker som till exempel Mammmaboost: Recept för ett skönare mammaliv och Barnens kockskola.

Bonniers ger ut en bok: Lennart Pehrssons Charles Lindbergh: Från Jesus till Judas (utkommer i juni). Den går utmärkt att packa ned tillsammans med badbyxor, snorkel och handduk. Varför inte pröva lite vuxen högläsning på stranden? Barnen kan ju alltid bygga sandslott, dricka saft eller öva på höstens kvarsittning i skolbänken under tiden.

Bäst i klassen – Natur & Kultur

Natur & Kultur däremot håller, som vanligt, bildningsfanan högt (de är ju också en oberoende stiftelse med uppdrag att bland annat sprida kunskap). Förlaget ger ut hela sex historiska och kulturhistoriska titlar i sommar som var och en låter mycket lovande.

I Det germanska spåret: Från Tacitus till Tolkien (utkommer augusti) visar Lars Lönnroth att arvet efter germanerna är betydligt mer mångfacetterat än vad som tidigare gjorts gällande. Det rymmer allt från Beowulfkvädet och Eddan till fantasy klassiker som Ringarnas herre och Game of Thrones.

Medeltidsspecialisten Henric Bagerius tar sig an medeltida queer och sexuell avvikelse i Olydnadens söner: Politik och sexualitet i det senmedeltida Europa (utkommer juni). Räkna med kraftig rodnad för den blyge, för här behandlas teman som impotens, otrohet och kastration med flera.

Kristina Ekero Eriksson och Dick Harrisons Vikingaliv (utkommer maj) är förvisso en nyutgåva men väl värd att uppmärksammas på nytt. Inte enbart därför att Kristina är min fru utan för att boken faktiskt tar ett nytt grepp på ämnet vikingar.

Svante Nordin och Lennart Berntson skildrar arvet efter 1968 i Efter revolutionen: Vänstern i svensk kulturdebatt sedan 1968 (utkommer juni). Boken är, enligt katalogen, ”ett stycke svensk filosofisk, litterär och politisk samtidshistoria”. Det går aldrig riktigt att tröttna på 1968 vare sig det handlar om böcker eller dokumentärer – allt var så crazy då och kläderna såg konstiga ut.

Utöver dessa mycket spännande titlar skrivna av svenska författare ger också Natur & Kultur ut Ian Burumas Deras förlovade land: Om livslång kärlek och rätten att välja vem man är (utkommer maj). Boken handlar om författarens morföräldrar Winifred och Bernhard Schlesinger som var två tyskjudar som utvandrade till Storbritannien. Jag har alltid tyckt om Ian Buruma och ser verkligen fram emot denna.

Till den intressanta bokhögen ska också läggas Teju Coles essäbok Kända och underliga ting (utkommer maj). Att förlaget vågar satsa på djuplodande essäer är mycket bra, för det råder brist på dylika på den historiska bokmarknaden.

Andra världskriget och Stasi

Men finns det inga böcker Hitler och andra världskriget? Sådana finns också. Lind & Co presenterar sammanlagt tre historiska titlar, varav två handlar om andra världskriget: Alf R. Jacobsen, Angrepp i gryningen: Slaget om Narvik, 9–10 april 1940 och i pocket Frank McDonoughs Gestapo – Sanning och myt om Tredje rikets hemliga polis (2016).

För den som i stället vill fördjupa sig i en annan typ av diktatur och förföljelse finns Jens Giesekes Stasi: Östtysklands hemliga polis 1945–1990.

Med kurderna i bergen och nya utgrävningar i Kalmar

Historiska media ger som vanligt ut flera intressanta historiska titlar. Mellanösternexperten Ingmar Karlssons skildrar kurdernas krigiska historia och jakt efter en egen stat i Inga vänner utom bergen (utkommer juni), ett onekligen högaktuellt ämne.

Den socialdemokratiska agitatorn Kata Dalström porträtteras av historikern Gunnela Björk i biografin Kata Dalström: Agitatorn som gick sin egen väg (utkommer augusti).

För första gången på svenska finns nu en biografi över den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan, en bok som garanterat kommer väcka debatt. Cigdem Akyols Erdogan: En biografi (utkommer augusti) är översatt Annika Sundberg.

Utöver dessa titlar ger även förlaget ut en bok om Paris, Paris: En stads historia (utkommer maj) av Anna Thulin, en om Polen, Polens historia (utkommer augusti) av Artur Szulc samt en om Kalmar, Kalmars historia: Den begravda skatten (utkommer maj) av Dick Harrison.

Skönt med ett förlag som förstår att värna om historia och se möjligheterna med översikter av både folkslag, länder och städer.

Nära draken upplevelser och på skolgården

För den som söker lite mer akademisk litteratur rekommenderas Nordic Academic Press, ett systerförlag till Historiska media. Där finns alltid spännande ny historisk forskning. Eller vad sägs om följande två: Bland ormar och drakar: Hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane av Agneta Ney och Den svenska skolgårdens historia: Skolans utemiljö som pedagogiskt och socialt rum av Anna Larsson, Björn Norlin och Maria Rönnlund.

För de yngre

När det gäller historiska fakta för de yngre är detta en genre som förlagen tyvärr antingen slarvar med (dålig faktakoll och illa skrivna) eller helt bortser från. Det råder således skrikande brist på goda facklitterära böcker för barn, ungdomar och unga vuxna.

Det finns undantag. Berghs förlag ger ut Emily Bones Lätta fakta om järnåldern (augusti). Skönt att se att åtminstone ett förlag försöker bryta den nedåtgående trenden av färre eller inga alls historiska facklitterära böcker för de yngre. Jag håller tummarna att boken håller måttet och lovar att återkomma med en recension i slutet av sommaren.

Det gäller för övrigt med de flesta ovan nämnda böckerna: jag återkommer under och efter sommaren med recensioner, kritiska kommentarer och reflektioner.

Må väl och läs på!

Bo Eriksson